Blog

10 råd til at holde liv i parforholdet – også når I er blevet forældre

1. Vær et team

Tag en fælles beslutning om at I vil lykkes som et team. Forpligt jer til det så I ikke kommer til at blive hinandens modspillere når I eksempelvis er i søvnunderskud. Lige der er det nemlig så nemt, at gøre hinanden ekstra sårbare og sige ting som kan få jer væk fra hinanden.  Lav en aftale om, at hvad der bliver sagt om natten imellem jer ikke må bruges mod hinanden dagen efter. I kan godt snakke om situationen men prøv om I kan overvinde jeres impuls til at tale grimt til hinanden for det eneste I vinder ved det er, at I kommer endnu længere væk fra hinanden. Iøvrigt ved vi oftest godt hvis vi er kommet til at sige noget der kan have såret vores partner og så er det vores eget ansvar at få fulgt op på den del efterfølgende.

2. Selvom at I kan opleve at blive mættet af den fysiske kontakt I har med jeres lille barn så glem ikke den fysiske kontakt mellem jer!

Giv eller tag imod et simpelt kys – også selvom der føles langt over til den anden side af sengen hvor din partner ligger. Et morgen og aften kys, farvel kys, goddag kys – og når I glemmer det – for det vil ske nogle dage, så grib ud efter den anden når I kommer i tanke om det. Lad være med at vente til den anden gør noget – bare gør det.

3. Prioriter det der er vigtigt og sæt resten til side

Vasketøj der igen mangler at blive lagt på plads, opvask der skal tages, hvem skal handle ind i dag etc. – ja, der kan være mange dagligdagsting der kan trigger jer i jeres indbyrdes kommunikation og sætte en træls diskussion i gang hos jer. Sænk baren og prioriter hvad der er vigtigt her og nu. Måske børnetøjet ikke behøver at blive lagt pænt sammen eller op på bøjle, men bare ned i en skuffe da den lilles´ body alligevel skal skiftes et utal af gange i løbet af en dag. Snak om hvor I kan skære ned på de lavpraktiske ting så det ikke er det der kommer til at fylde og når jeres barn sover så lad rod være rod og brug tiden på at få talt sammen, få krammet og kysset og nyd muligheden for et øjebliks nærhed.

4. Dyrk jeres intimitet – også selvom det ikke skal føre til sex

Det er de færreste der tænker i de baner når man står med en lille nyfødt – for den lille ny indtager helt naturligt pladsen i hjemmet. For nogen kan det nærmest føles som om, at der slet ikke er plads til ens partner mere. Lad være med at have dårlig samvittighed over at I ikke har fået gang i sexlivet efter graviditeten eller nu, 8 måneder efter jeres barn er kommet til verden – men vælg bevidst berøring til imellem jer.  Én lille berøringsøvelse som at tage et bad sammen når den lille sover er en rigtig god måde så I ikke bliver uvante med at røre ved hinanden. Jeg understreger lige her at det igen ikke handler om sex – men om at I ikke bliver fremmede for hinanden. Dette vil hjælpe jer i jeres indbyrdes intimitet længe efter og når I på et tidspunkt er klar til at tage det næste skridt vil det ikke føles så kejtet som det ellers kan gøre når man skal til at genfinde intimiteten igen. Tag evt. babyalarmen med ud på badeværelset og stil jeres lille barn lige uden for døren hvis I er tryggest ved det. Giv hinanden et øjeblik med nærvær mens i står under den varme bruser og holder om hinanden. Hvis den lille vågner og ikke er ked af det – kan I roligt strække badet et øjeblik længere.

5. Få hjælp til pasning eller aflastning

….Om det er så I kan ligge i ske på sofaen og se en Netflix serie eller om I går ud og spiser noget mad sammen eller noget tredje  – så er det en rigtig god måde for jer, at prioritere jeres parforhold på og vænne jer til, at jeres lille barn nogen gange bliver passet ude. Bare engang imellem i en lille stund så I får et mentalt pusterum og hvor der er rum til at I kan få snakket og mærket hinanden.

Hvis I synes det er for svært at skulle lade jeres barn blive passet af forskellige årsager – er der intet galt i det. Vi gør alle, hvad der er bedst for vores børn og der er intet forkert i hvis I vælger at vente lidt med at springe ud i dette<3

Men hvis jeres barn er tryg hos sine bedsteforældre, sin moster eller et vennepar så benyt jer af det.

6. Overvej at køb måltidskasser på nettet og få rengøringshjælp

Pengene er ofte givet rigtig godt ud og sparer jer for utrolig meget tid. Ikke nok med at madvarerne bliver leveret ved døren, men I får også madplan og udførlige opskrifter med som er lige til at gå til. Hvis ikke det er muligt for jer at få fast rengøringshjælp og svigermor én dag står i døren og gerne vil tage en tur med støvsugeren – så tag imod det. Lad være med at være for stolt til at tage imod hjælpen – husk på at aflastning kan ske på mange måder og andre mennesker der er tæt på os vil som oftest rigtig gerne hjælpe til.  ….Og er der noget som du ikke har lyst til at svigermor skal se – gemmer du det jo bare væk. Gør det så nemt for jer selv som muligt og brug tiden på at være nærværende med jeres lille barn og hinanden.

8. Afstem forventninger så I undgår misforståelser

…og kommer I til at lave antagelser på vegne af hinanden – hvilket 80% af alle mennesker af og til gør, så stop op og gør den anden opmærksom på det. Snak sammen og bliv på egen banehalvdel – og vid med jer selv at der altid er en positiv grund til, at vi mennesker gør som vi gør. Brug ord som; ”jeg oplever”, ”jeg har brug for”, ”jeg savner at mærke at” og undlad ord som; altid, aldrig, nogensinde etc.

9. Pas på hinanden

At blive forældre er for de fleste en stor glæde og samtidig en kilde til mange udfordringer og bekymringer. I har aldrig set hinanden i forældrerollen før, og jeres parforhold har med ét forandret sig for I er nu en familie. Som forældre bliver vi idag nemt ramt af usikkerhed, bekymringer, magtesløshed og dårlig samvittighed. Gør vi det nu godt nok, hvordan skal vi forstå vores børns udtryk, og hvornår er vi egentlig “gode nok” som forældre. I ser formentlig nye sider af hinanden og forskellige tilgange til jeres lille barn kan opstå. Det kræver modenhed og vilje til at spille hinanden gode, til at være tålmodige og overbærende og hjælpe hinanden når usikkerheden tager over. Så glem aldrig at tale sammen om, hvordan I har det hver især. Giv plads til det der også føles svært og uoverskueligt.

10 Accepter det uperfekte og slæk på kravene til jer selv

Intet er perfekt så lad vær med at stræb efter det, I skal bare være nærværende! Gør jer umage og det at ville hinanden det bedste for på den måde opretholder i ”elastikken” i jeres parforhold. Parforholdet skal dyrkes på lige fod med børn, arbejde og fritidsaktiviteter. Hver eneste dag.